Uczniowie naszej szkoły zostali zaproszeni do udziału w Konkursie Jadłospis zdrowego licealisty/licealistki. Pojedynczo lub w zespołach mieli za zadanie stworzyć jednodniowy jadłospisu dla zdrowej osoby. Prace zostały poddane ocenie przez dwie studentki dietetyki z Koła Naukowego Uniwersytetu Medycznego Panią Weronikę Bąkowską oraz Panią Weronikę Szymczak oraz panią Justynę Nowak (organizator konkursu – skończone studia podyplomowe z Dietetyki i żywienie człowieka”).
Wyniki konkursu zostaną ogłoszone oficjalnie na zakończeniu roku szkolnego i tam nastąpi wręczenie nagród ufundowane przez Radę Rodziców VII LO. Poniżej umieszczamy wyróżnione jadłospisy, spośród których wyłonieni zostaną zwycięzcy.
Regulamin Konkursu (w dołączonym pliku)
Jadłospisy.
Jadłospis przygotowany przez Julię Zabrzeską i Natalię Jóźwik z klasy 3PB
ŚNIADANIE
Kasza jaglana na mleku z owocami (mango i kiwi), orzechami nerkowca i syropem klonowym
+ szklanka wody
Sposób przygotowania:
50g kaszy jaglanej przepłucz naprzemiennie zimną i ciepłą wodą, a następnie wrzuć do garnuszka i zalej szklanką mleka. Dodaj trochę syropu klonowego do smaku i umieść na palniku o wyższej mocy. Gdy mleko się zagotuje zmniejsz moc palnika i gotuj na małym ogniu przez około 12-15 minut. Pod koniec można opcjonalnie dodać więcej mleka, w zależności od pożądanej konsystencji. Jaglankę przełóż do miseczki i udekoruj dowolnie pokrojonymi owocami, a także orzechami. Uwaga: zalecamy użycie syropu klonowego, gdyż ten pod wpływem wysokiej temperatury nie traci swoich właściwości zdrowotnych (jak się dzieje w przypadku miodu)
DRUGIE ŚNIADANIE
Sałatka z prażonymi nasionami słonecznika, kurczakiem przygotowanym na parze, rukolą, awokado i grzankami z chleba pełnoziarnistego
+ szklanka wody
Sposób przygotowania:
Nasiona słonecznika wysyp na patelnie i praż przez parę minut. Rukolę umyj. Awokado obierz i pokrój w plastry. Kurczaka pokrój w kostkę a następnie gotuj na parze przez ok. 15 minut. Przypraw go do smaku. Wszystkie składniki wymieszaj razem w pojemniku.
Do grzanek polecamy użyć czerstwego chleba pełnoziarnistego, nie tylko z powodu oszczędności, ale również z powodu jego dodatkowych wartości zdrowotnych- jest łatwiejszy do strawienia.
OBIAD
Pełnoziarnisty makaron z tuńczykiem, pomidorami, cebulą i sosem śmietanowym + szklanka wody
Sposób przygotowania:
Makaron gotuj według przepisu na opakowaniu. Ważne jest, aby makaronu nie rozgotować- traci on wtedy swoje zdrowotne właściwości. W czasie, kiedy makaron się gotuje przygotuj sos:
Cebulkę pokrój w drobną kostkę, podsmaż razem z przeciśniętym przez praskę ząbkiem czosnku na oleju, aż cebulka się zeszkli. Dodaj odcedzonego z zalewy tuńczyka i smaż jeszcze 2-3 minuty. Pomidory pokrój drobno. Przełóż oraz dodaj śmietanę na patelnię i całość smaż jeszcze jakieś 7-8 minut. Dopraw ziołami i solą. Na końcu zmieszaj ugotowany makaron z powstałym sosem.
PODWIECZOREK
Hummus z selerem naciowym i marchewką
+ szklanka soku z kiszonej kapusty
Sposób przygotowania:
Przygotuj hummus. Odsączoną ciecierzycę umieść w pojemniku melaksera, rozdrabniacza lub blendera. Dodaj kilka łyżek zalewy lub wody z gotowania ciecierzycy i zacznij miksować na pastę. W międzyczasie dodawaj resztę w składników: sok z cytryny, czosnek, pastę tahini, około 2 szczypty soli, szczyptę pieprzu, olej sezamowy lub oliwę oraz kumin (kmin rzymski). Miksując stopniowo dodawaj więcej zalewy, aby uzyskać odpowiednią konsystencję pasty. Marchewkę i seler naciowy obierz i pokrój. Stosuj hummus jako dip.
KOLACJA
Pieczone muffiny jajeczne z papryką, cukinią i szpinakiem oraz grzanka z żytniego chleba pełnoziarnistego pieczonego na zakwasie.
+ szklanka kefiru
Sposób przygotowania:
W misce roztrzep dwa jajka z dodatkiem soli i pieprzu, dodaj posiekany szpinak (garść), kawałek startej na tarce cukinii, a także pół czerwonej papryki pokrojonej w drobną kostkę. Całość wymieszaj widelcem i wyłóż do silikonowych foremek na muffiny. Piecz przez 5 minut w 180 stopniach C. Uwaga: Zalecamy nieobieranie warzyw – pozwoli to zachować więcej witamin i składników odżywczych. Wybór pieczenia jako sposobu przygotowania posiłku pozwoli uniknąć obciążania żołądka ciężkostrawnymi, smażonymi potrawami, co nie jest zalecane zwłaszcza na noc.
Jadłospis przygotowany przez Amelię Broczkowską z klasy III pc
ŚNIADANIE:
Czekoladowa gryczanka z owocami
- Pół paczki kaszy gryczanej
- Trzy daktyle
- Łyżka miodu
- Łyżeczka kakao
- Dwie kostki czarnej czekolady
- Szklanka mleka/napoju roślinnego (najlepiej z wapnem)
- Łyżeczka nasion chia
- Łyżka masła orzechowego
- Garść truskawek, malin
Przygotowanie:
Kaszę przepłukać, włożyć do rondelka, zalać mlekiem i gotować przez 15 minut. W tym czasie daktyle zalać wrzątkiem i odstawić. Do rondelka dodać kakao, czekoladę, masło orzechowe, nasiona chia i miód oraz daktyle i wodę, w której były namaczane. Całość wyłożyć i udekorować owocami.
*Można podać z jogurtem naturalnym (np. skyr) lub twarogiem jako dodatkowe źródło białka
II ŚNIADANIE:
Kolorowe kanapki + słodka niespodzianka
- Dwie kromki pieczywa pełnoziarnistego żytniego na zakwasie
- Sałata
- Pomidor
- Natka pietruszki
- Odrobina kiełków
- Dwie (lub więcej) łyżek domowego hummusu:
- Ciecierzyca ok 400 gram
- Łyżka soku z cytryny
- Ząbek czosnku
- 5 łyżek tahini
- Łyżka oliwy
- Sól, pieprz, kmin rzymski
Przygotowanie:
Wszystkie składniki domowego hummusu zmiksować w blenderze, wyłożyć na kanapkę, na to pokrojonego pomidora, odrobinę sałaty, kiełki i pietruszkę.
- Słodka niespodzianka:
- Dwa duże daktyle
- Łyżeczka masła orzechowego (polecam migdałowe)
- Dwie kostki czarnej czekolady
- Odrobina napoju roślinnego
Przygotowanie:
Do środka daktyli włożyć po pół łyżeczki masła migdałowego. Roztopić czekoladę, dolać odrobinę napoju i polać masą daktyle (lub je w niej obtoczyć) można dodać na wierzch odrobinę soli. Włożyć do zamrażalki na min 2h.
OBIAD:
Łososiowe poke bowl
- Jeden filet z łososia (ok. 100 gram)
- Pół avocado
- Pół torebki ryżu pełnoziarnistego
- Łyżeczka majonezu wegańskiego
- Łyżeczka sosu sriracha
- Trzy łyżki sosu sojowego
- Odrobina soku z cytryny
- Sól, pieprz
- Kimchi (dowolna ilość)
- Listki nori
Przygotowanie:
Piekarnik nagrzać do 200°C i włożyć łososia na około 40 minut. W tym czasie ugotować ryż. Do ugotowanego ryżu dodać sos sojowy, majonez i sos sirache, wszystko dokładnie wymieszać i dodać rozgniecionego widelcem łososia. W oderwane kawałki listków nori można nakładać powstałą masę (polecam używać pałeczek). Podawać z Avocado i kimchi.
PRZEKĄSKA:
Domowy batonik proteinowy i owoce
- Batonik proteinowy (5-6 porcji)
- BAZA:
- 50 gram płatków owsianych
- 25 gram mąki migdałowej
- 30 gram odzywki białkowej (najlepiej wegańskiej)
- Odrobina soli
- 50 gram masła orzechowego (z migdałów lub orzechów nerkowca)
- 25 gram miodu lub syropu klonowego
- Odrobinę laski waniliowej/aromatu waniliowego
- 75 ml mleka/napoju roślinnego (wzbogaconego wapniem)
- POLEWA:
- 45 gram gorzkiej czekolady
- Łyżeczka oleju kokosowego
- Opcjonalnie odrobinę mleka
Przygotowanie:
Wszystkie suche produkty bazy batonika dokładnie wymieszać w dużej misce. W oddzielnej misce połączyć ze sobą mokre składniki bazy, po czym zawartość obu misek połączyć. Zawartość wyłożyć na blachę. W kąpieli wodnej rozpuścić czekoladę, dodać olej kokosowy i mleko. Masę czekoladową wylać na bazę batonika. Włożyć do lodówki na min 30 minut.
- Pół mango
KOLACJA:
Sałatka z batatami i serem kozim.
- Jeden większy batat lub dwa małe
- Rukola
- Garść pomidorków koktajlowych
- Dynia (ok 200 gram)
- Ser kozi
- Odrobina cebuli (najlepiej czerwonej)
- Kiełki brokułu
- Łyżeczka musztardy Dijon
- Łyżeczka jogurtu naturalnego
- Odrobina soku z cytryny
- Łyżka tahini
- Łyżeczka miodu/syropu klonowego
- Dwa-trzy jajka
- Ocet balsamiczny
- Odrobina oliwy
- Pieprz, sól
Przygotowanie:
Pokroić bataty w kostkę i odłożyć do wody na około godzinę, następnie nagrzać piekarnik do 200°C. Bataty przez chwilę gotować w wodzie z solą, po czym wyłożyć na blachę wraz z dynią, polać oliwą i włożyć do piekarnika na około pół godziny. Przygotować dressing: w miseczce połączyć musztardę Dijon, tahini, jogurt, sok z cytryny i miód, posolić i dodać pieprz. Ugotować dwa jajka na miękko. W misce ułożyć rukolę, pokrojone wcześniej pomidorki, ugotowane bataty i dynię, ser kozi, dodać odrobinę pokrojonej w kostkę cebuli, całość polać dressingiem i octem balsamicznym, dodać jajka i odrobinę kiełków.
*Dodatkowo obowiązkowo należy pamiętać o odpowiednim nawodnieniu! Zaleca się pić około 2-3 litry dziennie, w przypadku dużych upałów należy jeszcze bardziej zadbać o odpowiednie nawodnienie.
*Polecam również suplementować (lekiem!) witaminę D, szczególnie w okresie jesienno-zimowym
*Przy posiłkach i zaraz po nie zaleca się pić kawy i herbaty (oprócz owocowej) gdyż może przyczynić się do nieodpowiedniego wchłaniania wszystkich witamin i właściwości odżywczych posiłków.
*No i najważniejszy jest BALANS. Czyli nieeliminowanie żadnych produktów i pozwolenie sobie na małe ustępstwa oraz zachcianki (kiedy się takie pojawią).
Jadłospis przygotowany przez Marię Jankowską z klasy IIb
ŚNIADANIE:
Owsianka kakaowa z borówkami i truskawkami
150g mleka
50g płatków owsianych
borówki
truskawki
kakao
Sposób przygotowania:
Płatki owsiane zalewamy mlekiem i gotujemy na małym ogniu. Wkładamy do miseczki i dodajemy owoce. Pod koniec gotowania dodajemy kakao i wciąż podgrzewając mieszamy płatki.
DRUGIE ŚNIADANIE:
2 kromki ciemnego chleba
½ awokado
jajko
kilka plasterków pomidora
czosnek
sok z limonki
Sposób przygotowania:
Jajko gotujemy na twardo. W tym czasie obieramy awokado, rozduszamy widelcem i dodajemy odrobinę czosnku i soku z limonki – mieszamy i otrzymujemy pastę. Chleb delikatnie podgrzewamy na chrupko. Na kanapki rozkładamy pastę, jajko i plasterki pomidora.
OBIAD:
180 g piersi z kurczaka, olej rzepakowy, zioła prowansalskie, sezam, passata pomidorowa, cukinia, marchew, cebula, papryka, ryż brązowy
Sposób przygotowania:
Pierś doprawiamy ziołami, obtaczamy w sezamie i smażymy na małej ilości tłuszczu. Ryż gotujemy. Na patelni smażymy pokrojoną cebulkę z papryką, dodajemy marchewkę z cukinią i zalewamy passatą oraz doprawionymi ziołami. Na koniec mieszamy ugotowany ryż z warzywami i podajemy z usmażoną piersią z kurczaka.
PODWIECZOREK:
2 garście szpinaku
banan
kilka orzechów włoskich
150g jogurtu naturalnego
Sposób przygotowania:
Banana obieramy ze skórki i blendujemy z resztą składników.
KOLACJA:
Sałatka z łososiem
150g łososia
sałata
ogórek zielony
rzodkiewki
oliwa z oliwek
zioła i rozmaryn
Sposób przygotowania:
Łososia doprawiamy i grillujemy na grillu elektrycznym. Sałatę kroimy w kostkę, a rzodkiewkę i ogórka w plasterki. Wrzucamy wszystko do miski i ugrillowanego łososia kroimy w kostkę. Mieszamy delikatnie aby nie rozdrobnić ryby i polewamy oliwą z oliwek.