AMINOKWASY: Jaja (żółtko) Chude mięso, ryby Produkty mleczne: jogurt naturalny, kefir, maślanka, twaróg, sery Rośliny strączkowe Orzechy, pestki (dyni), nasiona |
WITAMINA B (B1,B3,B6,B9,B12) Orzechy, pestki, nasiona Rośliny strączkowe Mięso chude (wątróbka) Ryby Kasze, ryż brązowy, płatki (owsiane) Awokado, szpinak, sałata (Wit B12 – mięso, ryby, jaja) |
WITAMINA C |
|
Zielona pietruszka Papryka Pomarańcza Papaja Jarmuż Brukselka Brokuł |
Porzeczka Kiwi Truskawka Mango Mandarynka Grejpfrut Pomidor cytryna |
||
WITAMINA D Do przyswajania potrzebny wapń
Ryby morskie Jaja Grzyby
|
CYNK Znaczne ilości cynku: - pieczywo ciemne - kasza gryczana - nasiona roślin strączkowych - sery żółte - nasiona, orzechy, pestki - owoce morza - mięso i podroby. Ryby, jaja, jasne pieczywo, mleko, warzywa i owoce charakteryzują się małą zawartością cynku.
|
MAGNEZ Pestki dyni, nasiona Migdały, orzechy Płatki (owsiane) Orzechy Kasze gryczana Zielone warzywa liściaste Awokado Banany
|
WAPŃ mleko i przetwory mleczne (najlepiej przyswajalny) ryby nasiona fasoli, Zielone warzywa (natka pietruszki, szpinak) Orzechy Suszone owoce (daktyle, figi) woda mineralna |
PRZECIWUTLENIACZE Zielone warzywa: brokuł, jarmuż, kiełki roślinne, brukselki Czerwone i pomarańczowe warzywa: papryka, marchew, dynia, pomidor, burak Ciemne owoce: jagody, jeżyny, borówki, maliny, truskawki
ŻELAZO Jaja Produkty zbożowe Rośliny strączkowych Zielone warzywa liściaste Orzechy, pestki dyni, nasiona lnu Pieczywo pełnoziarniste Mięso
WITAMINA E Dobre tłuszcze roślinne, produkty zbożowe, warzywa (natka pietruszki, papryka, kapusta) orzechy, migdały nasiona, pestki
|
SELEN -jego źródłem jest głównie mięso, podroby, ryby oraz skorupiaki, zawartość selenu w warzywach i owocach jest niska, w większych ilościach znajduje się w: czosnku 14,2 ug w 100g, kukurydzy (kolba niesolona i konserwowa) 0,7 ug w 100g, suchych nasionach roślin strączkowych, fasoli białej 1,3 ug w 100g, soczewicy 8,3 ug w 100g, grzybach
KWASY OMEGA 3 Oleje roślinne Orzechy, pestki, siemię lniane Tłuste ryby garść orzechów włoskich może pokryć dzienne zapotrzebowanie na kwasy tłuszczowe Omega 3!
NAWODNIENIE Woda Soki warzywne Herbaty owocowe, ziołowe
|
MIEDŹ
Miedź występuje zarówno w produktach zwierzęcych, jak i roślinnych. Do produktów bogatych w ten składnik należą: -nasiona słonecznika, sezamu, -pestki dyni - nasiona roślin strączkowych, -migdały, - wątroba, -orzechy, - kasze - kakao - płatki owsiane. Niewielkie ilości miedzi zawierają: mleko i jego przetwory, mięso, jasne pieczywo oraz znaczna część warzyw i owoców. |
SCFA – kwas masłowy Egzogenny występuje w mleku, najbogatsze źródło masło 3-4% maślanu Endogenny wytwarzany przez bakterie w jelicie grubym. Szczególnie efektywnymi producentami maślanu są Clostridum leptum, Roseburia spp., Faecalibacterium prausnitzii i Coprococcus spp. kiszonki, mleczne produkty fermentowane, produkty bogate w błonnik pokarmowy, produkty bogate w skrobie oporną (zimne ziemniaki, zimny makaron oraz ryż, czerstwy chleb, zielone banany) |