W dniu 10 czerwca w naszej szkole odbył się Dzień Zdrowia. Był to dzień, który miał skłonić uczniów, nauczycieli i wszystkich pracowników szkoły do większej refleksji na temat dbałości o swoje zdrowie.
Tego dnia każda klasa uczestniczyła w dwóch wykładach prowadzonych przez zaproszonych studentów z Kół Naukowych Uniwersytetu Medycznego. Pierwszy wykład poświęcony na temat „Dieta planetarna – korzyści i zagrożenia” prowadzony przez panią Weronikę Bąkowską (z Koła Naukowego Dietetyki Uniwersytetu Medycznego) zachęcał do refleksji nad własnym stylem odżywiania. Zachęcał do wprowadzanie zmian w naszej diecie, w kierunku zbilansowanych i różnorodnych posiłków, ograniczeniem spożycia produktów zwierzęcych na rzecz produktów roślinnych. Wykładająca wskazała także na zagrożenia związane z ograniczeniem produktów zwierzęcych w diecie (np. niedobory żelaza, wapnia) i przekazała podstawowe informacje jak im zapobiegać.
Drugi wykład prowadzony przez panią Oliwię Król oraz Kamilę Konopacką (z Koła Naukowego Diabetologii Uniwersytetu Medycznego). Dotyczył o profilaktyki chorób serca i chorób metabolicznych. Szczególny akcent został postawiony na styl życia, jako czynnik, który w dużej mierze determinuje powstawanie lub zapobieganie pojawianiu się chorób krążenia czy schorzeń metabolicznych jak np. cukrzyca. Prelekcja była zachętą do badań profilaktycznych, aktywnego trybu życia i zdrowszego odżywiania.
Ponadto od godziny 10.05 – 15.00 chętni uczniowie, nauczyciele, pracownicy szkoły mogli skorzystać z badań/ informacji/porad na różnorodnych stoiskach:
- SERCE MASZ TYLKO JEDNO - Stoisko z badaniem ciśnienia tętniczego i glikemii.
- ZDROWE ŻYWIENIE – Konsultacje dietetyczne.
- ANALIZA SKŁADU CIAŁA - Stoisko z analizą składu ciała metodą bioimpedancji.
- RATOWANIE NA SPONTANIE - Stoisko z pierwszą pomocą z fantomami
- PINK LIPS / THINK PINK - Stoisko profilaktyki raka piesi z nauką samobadania piersi (na fantomie)
- MOVEMBER - Stoisko profilaktyki nowotworów jąder z nauką samobadania jąder (na fantomie)
- MARROW HERO - DKMS – Informowanie o programie dawców szpiku.
Do współpracy włączył się także Samorząd Szkolny, który tego dnia w ramach akcji charytatywnej rozprowadzał ciasta. Były one przygotowane zdrowiej, bo albo bez cukru, albo z innymi zdrowszymi jego odpowiednikami. [JN]