Uczniowie klas pierwszych licealnych próbowali swoich sił w obszarze dietetyki. Ich zadaniem było ułożenie jednodniowego zdrowego jadłospisu. Musieli wykazać się znajomością wpływu wybranych produktów na zdrowie, a szczególnie na układ nerwowy.
Jury konkursu wyłoniło zwycięzców, oceniając ich pracę w obszarze sześciu kryteriów: zgodność jadłospisu z zasadami racjonalnego odżywiania, urozmaicenie posiłków w diecie, wykorzystanie w jadłospisie produktów korzystnie wpływających na pracę mózgu i układu nerwowego, precyzja w opisie produktów i sposobu przygotowania, znajomość wpływu na zdrowie poszczególnych produktów oraz kreatywność.
Laureatkami konkursu zostały uczennice z klasy Ic: Dobrochna Wierzbicka i Julia Bielec (89 punktów). Przyznano też wyróżnienie dla Julii Kolińskiej, Patrycji Koniecznej, Weroniki Patelskiej i Zuzanny Nitchke z klasy Ib (87,5 punktu).
Nagrody ufundowała Rada Rodziców – bony podarunkowe do sklepu Decathlon. Dzięki uprzejmości sklepu internetowego Oliwny raj przyznaliśmy jeszcze jedno wyróżnienie specjalne dla uczniów z klasy Ie - Miłosza Hajt, Mai Nadarzyńskiej, Sophie Williams i Karoliny Leciejewskiej (87 punktów), którzy otrzymali zestaw wysokiej jakości hiszpańskiej oliwy z oliwek.
Jadłospisy w najbliższym czasie znajdą się na naszej stronie internetowej i będą mogły stać się inspiracją dla innych do tworzenia codziennego menu. [Justyna Nowak]